WAAR DE SIGNBEDRIJVEN EN ZZP'ERS ELKAAR TREFFEN
Informatie

ACTUEEL

Geen var meer voor zzp'ers

22-04-2015

Staatssecretaris van FinanciŽn Eric Wiebes heeft voorstellen naar de Kamer gestuurd om de VAR-verklaring te schrappen die zzp'ers (en freelancers) nodig hebben om te laten zien dat ze als zelfstandige werken. In plaats daarvan moet de belastingdienst gaan werken met voorbeeldovereenkomsten per sector, die op de site van de fiscus komen te staan. Een opdrachtgever mag ook zijn eigen overeenkomst opstellen die de fiscus dan wel eerst moet goedkeuren. Daarna is deze steeds opnieuw te gebruiken.

Doel is om te komen tot minder papierwerk voor†zzp'er en opdrachtgever en dat er meer zekerheid is over hoe de fiscus een arbeidsrelatie beoordeelt. Er wordt vastgelegd onder welke voorwaarden†de zzp'er werkt en als de afspraken worden nagekomen, dan kan de fiscus achteraf niet met verrassingen komen.

Nu is het nog zo dat de zzp'er flinke naheffingen kan krijgen als de fiscus achteraf concludeert dat de zzp'er niet als zelfstandige, maar als werknemer heeft gewerkt. Op dat moment verliest hij zijn†recht op belastingvoordelen waar hij als zzp'er recht op had en moet hij loonheffing gaan afdragen. In zo'n geval is de zzp'er altijd†de klos terwijl de opdrachtgever buiten†schot blijft.

Bij de nieuwe afspraken wordt ook de opdrachtgever verantwoordelijk bij eventueel gesjoemel. Daarmee hoopt de fiscus het aantal 'schijnzelfstandigen' te reduceren, want het heeft berekend dat ťťn op de tien zzp'ers geen echte ondernemer is waardoor de schatkist honderden miljoenen misloopt.

ZZP Nederland is tevreden met de plannen van Wiebes. "Modelcontracten zijn een ware verbetering. Er komt weer ruimte voor ondernemen, zonder overbodige administratieve lasten."

Bron: Volkskrant††

Ga terug naar het overzicht