WAAR DE SIGNBEDRIJVEN EN ZZP'ERS ELKAAR TREFFEN
Informatie

ACTUEEL

Overheid wil zpp’ers met pensioen helpen

09-04-2013

(bron zzp-centrum.nl)

De overheid moet een rol spelen bij het opzetten van een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor zelfstandig ondernemers.

Het kabinet onderzoekt of en onder welke voorwaarden de pensioenopbouw van zzp’ers kan worden behouden als ze een beroep moeten doen op de bijstand. Nu moeten zelfstandigen eerst hun gespaarde pensioenvermogen aanspreken, voordat ze recht hebben op bijstand. Men verwacht dat zelfstandigen meer gaan sparen voor hun pensioen als ze weten dat ze hun pensioenvermogen niet eerst hoeven aan te spreken voordat ze in debijstand komen.

De helft van de zzp’ers kan rekenen op een pensioen van 70% of meer van hun bruto jaarinkomen. Ruim een kwart heeft 50 tot 70% in het vooruitzicht. Het resterende kwart zakt na het pensioen terug tot een inkomensniveau van minder dan 50% van het bruto jaarinkomen, blijkt uit onderzoek. Investeringen in het eigen bedrijf gaan geregeld boven het opbouwen van pensioen. Bovendien vertonen zzp’ers vaak uitstelgedrag bij het maken van bewuste keuzes t.a.v. de oude-dag-voorziening.

Ga terug naar het overzicht